Paksi Sportegyesület

A PAKSI SE hivatalos honlapja

Közelgõ események


Nincs közelgõ esemény
tenisz-64x64-zold.png
Tenisz / A szakosztály története
„Változtass minden akadályt lehetőséggé, a rosszat jóvá.”
/Lance Armstrong/

A város tenisztörténete 1980 nyarával kezdődött, amikor Horváth István a jelenlegi ASE csarnok helyén lévő bitumenes területet felfestve összeszervezett néhány fiatal mérnököt, az erőmű új dolgozóit és paksi fiatalokat, akik rendszeresen körmérkőzéseket játszottak egymás ellen. A lelkes társaságot Storcz János – a TÁÉV Kirendeltségének vezetője – karolta fel, akinek kezdeményezésére az Ürgemezőn elkezdődött 3 db bitumenes teniszpálya építése és környezetének kialakítása társadalmi összefogással.
A létrehozásában közreműködő fiatalok szervezésében 1980. november 16-án megalakult az akkor még tömegsport szintjén működő tenisz szakosztály, melynek alapítói: Storz János, Horváth István, Zöld Ferenc, Tárnok László, Lukács Zoltán, Lukács András, Hollandai András, Dr. Jancsó Árpád, Keszegh László, Kiss Zoltán.
Ugyanez év decemberében Paksi Sportegyesület felvette szakosztályai sorába a Tenisz Szakosztályt, innentől nyitva volt az út és az első megyei csapatbajnokságon is elindulhattak fiataljaink.

A sporttelep kialakítása 1983-ban valósult meg, a kezdeti induláshoz a régiók teniszbázisai nagy segítséget nyújtottak. Az első edzői megbízást Skach Lóránt kapta 1981-ben. Elkészült a tenisztelep tejes környezete épületekkel együtt, a tenisziskolából kikerült gyerekek is egyre több eredményt tudtak felmutatni, ezért úgy döntött a város és az egyesület, hogy a minőségi sport irányába kell haladni. Ennek érdekében leigazolták Szekszárdról Dávid Antalt és Berettyóújfaluról Szűcs Lajost.
1984-ben a férfi csapat megnyerte a megyebajnokságot és az osztályozó lejátszása után felkerült az OB III - ba. A csapat tagjai: Szűcs Lajos, Dávid Antal, Szécsi József, Hahn János, Müller János, Zöld Ferenc, Tárnok László.

A megyebajnokságot ekkor minden korosztályban megnyertük, de az OBII. - be való feljutás ekkor még álom maradt, de előkelő 2. helyezettek lettünk újoncként.
Egy évvel később az álom beteljesült, mivel csapatunk veretlenül nyerte a bajnokságot, és felkerült az OBII - be, és saját nevelésű lányokból OBIII-ban is tudtunk csapatot indítani.

Az OBII. csapatbajnokságot újoncként megnyertük, így az OBI. alsó ágába kerültünk. A lányok OBIII - as szereplése is jól sikerült, éppen hogy lecsúsztak a dobogóról. A csapat tagjai: Hegedűs Katalin, Hegedűs Zsuzsa, Lovas Erzsébet, Pálosi Kriszta, Jancsó Alexandra, Jancsó Nikolett.
Még ebben az évben került a szakosztályhoz Dallos Endre, akit az utánpótlás nevelés feladataival bíztak meg.

1986-os évben is évben is jól szerepelt a szakosztály, amit az érmek sokasága bizonyít: 17 arany, 12 ezüst és 26 bronzérmet tudhattak magukénak játékosaink, valamint az országos ranglistán a 22. helyet foglaltuk el.
Az 1987-es év alapozása teremhiány miatt nem igazán sikerült, és a munka is későn kezdődött el. A pályákra egyre többen látogatták, kb. 130 fő nagy rendszerességgel járt ki teniszezni.
A felnőtt csapat az OB I. alsó ágában hatodikként végzett.

Az 1988. évben a felkészülést több külső ill. belső tényező is negatívan befolyásolta, így a csapat két éves sikeres szereplés után kiesett az OBI. alsó ágából.
1998 több játékos elhagyta a csapatot, így a gyengébb eredmények miatt kiesett a csapat az OB II.-ből.
A következő év sem sorolható a kiemelkedő éveink közé még, két további játékos távozott a csapatból így csak OB III-ban tudtuk a csapatot indítani, ahol 7-ből 6. helyen végzett a csapat.
Edzőkkel is gyarapodott a szakosztály, mivel Tárnok László, Rompf Nándor és Hahn János is edzői tanfolyamot végzett.

Az 1991-es év újra csapatépítéssel kezdődött a fiatalok helytállásával 2. helyen végzett a csapat OBIII.-ban.
A szakosztály ebben az évben került a mélypontra, sokévi töretlen fejlődést követően megmaradt még néhány lelkes játékos, akik – ugyan alacsonyabb szinten – de folytatták a megkezdett munkát. Az edzők és szülők közreműködésével sikerült új irányokat adni a szakosztálynak és a létesítmények állagát is feljavítani. A szakosztály vezetését Vécsey Béla vállalta, vezetőedző Hahn János lett a 3 edző mellett. A vezetés 3 évet tűzött ki, hogy saját nevelésű játékosokból egy gyerekversenyző csapatot neveljenek ki. Egyre több gyerek jelentkezett teniszezni, így jó bázissal lehetett dolgozni.

1994-ben kezdett beérni a három éves munka, Titkos Éva a Tizek Bajnokságán L14-ben 5. lett és Leány Újonc L14-ben a csapat Országos Vidékbajnokságot nyert, valamint OB. 2. lett.
Az anyagi bázis kiszélesítésére létrejött a Paks Teniszsportjáért Alapítvány, melynek kuratóriumi elnöke Dr. Oláh László Rendőrkapitány lett. Létrehozásával a téli edzéslehetőségeket, ill. a tömegsportbázis támogatását próbálták megoldani. Az alapítvány és szponzorok segítségével sikerült egy 2 pályás teniszsátrat megvenni, amit ebben az évben nem lehetett felállítani.

1995-ös évben korosztályos versenyeken nagyon jól szerepeltünk, így két korosztályban is kiemelt verseny megrendezésére kaptunk lehetőséget. A csapat OBIII.-ban 2. helyezett lett, a megyebajnokságban minden korosztályban paksi bajnokot avattak. Ebben az évben került a csapathoz Kacsó Tibor tanár úr, aki Marosvásárhelyen sportiskolai igazgató volt, nagy szeretettel és szorgalommal nagyon sok gyereket szerzett a tenisz sportnak Pakson.

1996-ban edzőinkből és sajátnevelésű gyerekekből álló csapatunk feljutott az OBII.-be.

1997-es évben nőtt a teniszezők száma, rendszeresen versenyre járt 15-17 fő, közülük legeredményesebb Titkos Éva volt, aki az országos ranglistán egészen a 40. helyig jutott előre.

A több éves megfeszített munka kezdett beérni, ez köszönhető Hahn János játékos edzőnek, illetve Kacsó Tibor és Pap Norbert edzőknek.

Az 1998-as évben mutatkozott meg igazán a fejlődés, mind eredményekben, mind pedig létszámban, napi 65 – 70 gyereknek biztosítottak mozgáslehetőséget.